Augustus, ook wel oogstmaand genoemd, is de achtste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 31 dagen. Augustus is vernoemd naar de Romeinse princeps Gaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus). In een schrikkeljaar begint augustus op dezelfde dag van de week als februari.
Couscous is hét nationale gerecht in de Berberse landen van Noord-Afrika. Dit is grof gemalen durumtarwe die omgevormd wordt in kleine bolletjes die net zoals pasta worden gedroogd.
Onze augustusmenu
Couscous met rozijnen
Ingrediënten
voor 2 personen
-
600g bloemkool-peenmix
-
2 tl gemalen komijnzaad
-
10g amandelschaafsel
-
1 tl gemalen kaneel
-
30g rozijnen
-
60g volkoren couscous
-
Een blikje kikkererwten
-
4 takjes verse bladpeterselie
-
4 takjes verse koriander
-
8 blaadjes verse munt
-
1 el olijfolie
-
200 ml groentebouillon
-
Peper en zout
Bereiding
-
Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de bloemkool en peen 1 minuut op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout, voeg 2 el water per persoon toe en laat afgedekt 13 – 15 minuten bakken op middelhoog vuur. Schep tussendoor een paar keer om.
-
Bereid ondertussen de bouillon. Verhit een pan met deksel op hoog vuur en rooster het amandelschaafsel, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
-
Meng de couscous met de komijn en kaneel in dezelfde pan met deksel en bak al roerende 1 minuut op laag vuur. Voeg de bouillon toe, zet het vuur uit en laat 5 – 8 minuten wellen.
-
Snijd ondertussen de verse kruiden fijn.
-
Voeg de couscous, rozijnen, kikkererwten, amandelschaafsel en het grootste deel van de verse kruiden toe aan de wok of hapjespan. Breng op smaak met peper en zout en verhit nog 1 minuut.
-
Verdeel het gerecht over de borden en garneer met de overige verse kruiden.