Februari – De tweede maand van het jaar in de Juliaanse en de Gregoriaanse kalender. Bevat 28 dagen (of 29 in een schrikkeljaar) en valt tussen januari en maart. De maand is genoemd naar Februalia, het Romeinse festival van de reiniging. Oorspronkelijk was februari de laatste maand van de Romeinse kalender.
Wel heb je ooit. De officiële Twitteraccount van Zweden heeft bekendgemaakt dat hun nationale gerecht van Zweedse balletjes eigenlijk helemaal niet in Zweden werd bedacht. ‘Zweedse gehaktballen zijn eigenlijk gebaseerd op een recept dat koning Karel XII mee naar huis had gebracht in het begin van de 18de eeuw’, klinkt het.
Onze februarimenu
Zweedse balletjes met warme saus en veenbessen
Ingrediënten
voor 4 personen
- 300g veenbessen (diepgevroren)
- 70g suiker
- 1 liter groente- of vleesbouillon
- 500g gemengd gehakt
- 2 sjalotten
- 50g paneermeel
- 1 theelepel gemalen piment
- 1 klontje boter
- 1 dl room
- 1 flinke scheut cognac
- Peper en zout
Voorbereiding
- Giet de diepgevroren veenbessen in een schaaltje en strooi er de suiker over. Laat de besjes ontdooien, terwijl de suiker oplost in het bessensap.
De Zweedse balletjes
- Neem een mengschaal en doe er het gehakt in.
- Pel de sjalotten en snipper ze in piepkleine stukjes. Snij de sjalotten eerst overlangs in twee, maak er enkele horizontale en vervolgens verticale sneden in. Nu kan je ze zeer fijn snipperen.
- Verhit een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Stoof er de sjalot in. Schep de glazige stukjes sjalot vervolgens bij het gehakt.
- Strooi het gemalen piment bij het gehakt en voeg ook het ei toe. Was je handen en mang alle ingrediënten.
- Voeg tussendoor wat paneermeel toe en kneed alles tot een stevige maar malse bol gehaktmengsel.
- Kruid het gehakt, indien nodig, met nog wat peper van de molen en een beetje zout.
- Rol gehaktballetjes met een diameter van ongeveer 2 tot 3 cm. Verzamel ze op een bord.
- Breng de bouillon aan de kook en drop de balletjes in de hete bouillon en laat ze garen. Reken daarvoor 4 tot 5 minuten. Zodra ze komen bovendrijven, zijn ze voldoende gaar.
De warme saus
- Schep de balletjes uit de pan. Giet een flinke scheut cognac in de pan en zet er de vlam in.
- Roer de aanbaksels los en schenk er de room bij. Kruid de saus met wat peper van de molen. Roer tot je een pannetje zachtbruine roomsaus krijgt.
Afwerking
- Roer in de pot met ontdooide veenbessen, totdat de suiker helemaal is opgelost.
- Verwarm (indien nodig) de balletjes nog even in de pan met cognacsaus.
- Serveer de balletjes met roomsaus en een beetje koude veenbessensaus.