Januari is de eerste maand van het jaar op de Gregoriaanse kalender. Het is afgeleid van de Latijnse woorden mensis Ianuaris, de maand van Janus. Janus wordt in de Romeinse mythologie gezien als de god van de deuren, maar ook als de god van het begin en het einde.
Wist je dat Boeddhisten vegetariërs zijn? Het doden en eten van vlees is in strijd met de eerste leefregel van het Boeddhisme. In deze cultuur staan dus veel groenten op het menu!
Onze januarimenu
Buddha bowl
Ingrediënten
voor 1 bowl
- ½ rode ui
- 3 el kokosolie
- 1 grote zoete aardappel
- 50g boerenkool
- 1 avocado
- 5g gedroogd zeewier
- Peper en zout
- 150g rode of zwarte rijst
- 100g kikkererwten
- 1 el kokosolie
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl gerookte paprikapoeder
- ½ tl kurkumapoeder
Topping
- 100g tofu
- 1 el kokosolie
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl gerookte paprikapoeder
- Peper en zout
Dressing
-
3 el tahin
-
1 el yoghurt
-
½ citroen, rasp- en sap ervan
-
1 el honing
-
1 el harissa
-
1 teentje knoflook, geraspt
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Snijd de ui in parten en schil de aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Leg ze op een bakplaat en giet er een beetje olie en peper en zout over.
- Bak ongeveer 25 minuten in de oven. Scheur de boerenkool in stukken en voeg dit – voorzien van een beetje olie en peper en zout – toe en bak nog 5 minuten tot de aardappelblokjes zacht geworden zijn en de boerenkool lekker krokant.
- Laat het zeewier 10 minuten weken in koud water, giet dan af.
- Giet de kikkererwten af, spoel ze af en laat uitlekken. Rooster de kikkererwten in een koekenpan in de olie samen met de specerijen ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Schep de kikkererwten uit de pan.
- Hak de tofu in stukjes en bak dit lekker rul met de kruiden in dezelfde pan. Breng op smaak met peper en zout.
- Meng de ingrediënten voor de dressing met elkaar in een schaaltje, meng er nog wat water door om de dressing vloeibaar te maken.
- Serveer alles in een kom en giet er wat dressing over.