Mei – de vijfde maand van het jaar. In Nederland valt dodenherdenking op 4 mei en bevrijdingsdag op 5 mei. Woordherkomst komt van het Latijnse mensis Maius. Mogelijk is de maand vernoemd naar de Romeinse godin Maia, de godin van de aarde.
Rendang is een van de karakteristieke gerechten van de Minangkabause keuken en het wordt meestal ter ere van de gasten bij ceremoniële bijeenkomsten (huwelijken, adatceremonieën e.d.) geserveerd.
Onze meimenu
Rendang met naanbrood
Ingrediënten
voor 2 personen
-
½ kg rundstoofvlees
-
1 rode ui
-
15g verse gember
-
½ chilipeper
-
1 teentje knoflook
-
½ stengel citroengras
-
2 limoenblaadjes
-
2,5 dl kokosmelk
-
2 dl bouillon
-
Neurtale olie
-
Boter
-
½ koffielepel trassie
-
½ koffielepel rode currypasta
-
1 el kurkuma
-
½ el komijn
-
½ el korianderpoeder
-
Peper en zout
-
½ komkommer
-
1,5 dl yoghurt
-
Verse koriander
-
½ limoen
-
Naanbrood
Bereiding
-
Haal het stoofvlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
-
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
-
Pel en halveer de uien. Snijd ze in halve ringen.
-
Verhit een scheut olie in een kookpot. Stoof er de uien in aan.
-
Schil de gember en pel de knoflook. Snijd de chilipeper met zaadjes in stukken. Doe alles in de hakmolen en voeg er trassi en currypasta aan toe. Mix tot een korrelige pasta.
-
Doe de pasta bij de uien en kruid met kurkuma, komijn en korianderpoeder.
-
Verhit een scheut olie met een klontje boter in een pan. Kruid het vlees met peper en zout en bak het rondom aan.
-
Doe het vlees in de kookpot bij de uien.
-
Blus met kokosmelk en bouillon.
-
Kneus het citroengras en leg het in de kookpot. Doe er de limoenblaadjes bij.
-
Meng alles goed door elkaar en zet de kookpot zonder deksel ongeveer een uur in de voorverwarmde oven.
-
Maak de raïta: Rasp de komkommer en doe hem in een schone keukenhanddoek. Wring het vocht uit de komkommer. Meng de komkommer met de yoghurt. Snipper de koriander fijn. Roer hem door de yoghurt en breng de raïta op smaak met limoensap, peper en zout.
-
Verwarm het naanbrood 5 minuten in de oven.
-
Breng de rendang eventueel op smaak met wat zout. Serveer met plukjes koriander, warm naanbrood en raïta.