September – De negende maand van het jaar in de Juliaanse en de Gregoriaanse kalender. Bevat 30 dagen en valt tussen augustus en oktober. De naam is afgeleid van ‘septem’, Latijn voor zeven; september was de zevende maand in de vroegere Romeinse kalender.
Een typisch Chinees gerecht is foe yong hai, een kruidige vegetarische omelet met groenten en zoetzure saus.
Onze septembermenu
Foe yong hai
Ingrediënten voor 4 personen
-
8 eieren
-
200 g prei (fijngesneden)
-
250g champignons (in plakjes)
-
4 bosuien (in ringetjes)
-
2 paprika
-
250g taugé
-
4 theelepels Chinees vijfkruidenpoeder
-
Peper en zout
Foe yong hai saus
-
8 eetlepels ketchup
-
4 eetlepels gembersiroop
-
4 eetlepels sojasaus
-
Snufje knoflookpoeder
-
4 eetlepels azijn
-
400 ml gezeefde tomaten
Bereiding
-
Begin met het maken van de saus. Voeg alle ingrediënten voor de saus toe in een pannetje en verwarm deze en roer goed door elkaar. Proef of de Foe yong hai saus goed in balans is, is de saus iets te zoet voeg dan een beetje extra azijn toe. Is de saus iets te zuur dan een beetje extra gembersiroop.
-
Snijd de paprika in stukjes en de bosui in ringetjes. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de prei, champignons, paprika een paar minuten tot het groentemengsel wat geslonken is.
-
Houd een beetje taugé en bosui apart en Voeg de rest toe aan de groenten en bak kort mee. Voeg het Chinese vijfkruidenpoeder toe en een snufje peper en zout en schep alles goed door elkaar. Haal de helft van de groenten uit de pan en bewaar onder een afgedekt bord.
-
Kluts de eieren door elkaar in een kom. Voeg dit toe aan de groenten in de pan. Laat het mengsel stollen en draai de omelet dan voorzichtig om en bak de andere kant ook lichtjes aan.
-
Leg de groente omelet op een bord. Schep de overgebleven gebakken groenten op en vouw dubbel. Schep er wat foe yong hai saus op en garneer met de andere rest van de bosui en taugé. Serveer de foe yong hai eventueel met wat rijst en kroepoek