Als marketingbureau zouden we nooit iemand ‘een logo-generator’ aanraden. Het inhuren van een ontwerpbureau of een freelancer kan echter behoorlijk kostelijk zijn, vooral voor starters en kleine bedrijven. Maar weet dat logo-generators je in wezen “een vooraf ontworpen logo” aanbieden, willekeurige en vaak generieke afbeeldingen – een afschuwelijke manier om aan je logo te werken. Vergeet niet dat je logo het meest zichtbare element van je merk is. Daarom moet je logo uniek (anders dan al het andere), relevant (passend bij je bedrijf) en eenvoudig (gemakkelijk te onthouden) zijn. Daarom moet je logo op maat worden ontworpen door een professional.

Het ontwerpen van een logo is een creatief proces dat begint met een goed begrip van het bedrijf en eindigt met een krachtig symbool dat de essentie van dat bedrijf weergeeft. Kiezen voor Grafico is kiezen voor een efficiënte en effectieve manier om je logo te laten ontwerpen. Onze aanpak zorgt ervoor dat onze klanten vanaf het begin betrokken zijn bij het proces, waardoor de ontwerpfase soepel verloopt en je minder tijd nodig hebt om tot het perfecte logo te komen.
Hoe gaan we te werk?

1. Ontdekken – we leren eerst je bedrijf kennen

De eerste stap in het logo-ontwerpproces is het ontdekken van de kern van je bedrijf. Dit betekent dat we diepgaand moeten begrijpen wat je bedrijf doet, wat de missie en visie is en wat de waarden zijn. We zullen je vragen naar je geschiedenis, doelgroep, en wat je uniek maakt. Dit fundament is cruciaal voor de rest van het proces, omdat een goed logo meer is dan alleen een mooi plaatje; het moet het bedrijf authentiek vertegenwoordigen.

2. Onderzoek – we verdiepen ons in de sector & concurrenten

Na het begrijpen van je bedrijf is het belangrijk om de sector en de concurrenten te onderzoeken. Dit helpt ons om te zien wat er al bestaat en wat wel of niet werkt. We analyseren logo’s van concurrenten, onderzoeken trends binnen de sector en identificeren mogelijkheden om je logo te onderscheiden. Dit onderzoek helpt ons om een logo te creëren dat relevant en competitief is.

3. Brainstormen – Hierbij gaan we ideeën ontwikkelen en de ‘kunst’richting bepalen

Met een stevig begrip van je bedrijf en de industrie is het tijd om ideeën te brainstormen. Dit is een creatieve fase waar we verschillende richtingen verkennen. We denken na over kleuren, vormen, en stijlen die passen bij jouw merk. Brainstormen kan individueel of in teamverband worden gedaan, en het is nuttig om zoveel mogelijk ideeën te genereren zonder dat we ons zorgen maken over de uitvoerbaarheid.

4. Schetsen – Creëer logoconcepten gebaseerd op de strategie

Nu begint het echte creatieve werk: schetsen. We gebruiken de brainstormideeën om verschillende concepten te schetsen. Dit is een snelle en gemakkelijke manier om te experimenteren met verschillende vormen en composities. Schetsen helpen ons om de ideeën visueel te maken en om de richting van het logo te verfijnen. We focussen ons op het ontwikkelen van concepten die de kern van je merk vastleggen.

5. Ontwerpen – Daarna selecteren we de beste logo’s en voeren ze digitaal uit

We selecteren de beste schetsen en beginnen ze digitaal uit te werken. Hiervoor werken we met ontwerptools zoals Adobe Illustrator om de schetsen om te zetten in gepolijste ontwerpen. We experimenteren met verschillende lettertypes, kleuren en lay-outs om het beste ontwerp te vinden. Dit is ook het moment om ervoor te zorgen dat het logo schaalbaar is en er goed uitziet in verschillende formaten en toepassingen.

6. Presenteren – Logoconcepten tonen

Alleen de beste logoconcepten presenteren we je. Dit kan in de vorm van een presentatie waarbij we de gedachtegang en het proces achter elk ontwerp uitleggen. Dit is het moment waarop we feedback verzamelen en we met eventuele bemerkingen verder aan de slag gaan.

7. Opleveren – Logobestanden exporteren en een stijlgids maken

Na goedkeuring van het logo, is het tijd om de definitieve bestanden te exporteren. We zorgen ervoor dat je verschillende bestandstypen ontvangt (zoals .AI, .EPS, .PNG, en .JPG) voor verschillende toepassingen. Indien gewenst creëren we ook een stijlgids die de correcte manieren beschrijft om het logo te gebruiken. Dit omvat richtlijnen voor kleurgebruik, minimale grootte, en hoe het logo moet worden gepositioneerd in verschillende contexten. Zo’n gids kan volgens afspraak beknopt of zeer uitgebreid zijn.

Door het volgen van deze stappen is niet alleen het logo-ontwerpproces efficiënter en effectiever, maar ben je ook als klant meer betrokken en merken we dat onze klanten ‘happier’ zijn. Door je vanaf het begin te betrekken leidt dit tot een sneller en beter resultaat: het perfecte logo dat je merk nauwkeurig vertegenwoordigt.